fredag 3 april 2009

Brusande vår

Fyrisån, den mesliga lilla kvarleva av det som en gång var en havsvik i fornstora dar, har fortfarande ett par höjdpunkter varje år. En riktigt bra snö- och issmältning i april garanterar en av dem. Tog dessa bilder från Islandsbron nere vid stadsparken i Uppsala i morse.
Pumphuset - försedde Uppsalaborna med vatten och el på 1800-1900-talet och är idag museum för kommunal teknik - exciting! Snyggt är det iallafall.
Islandsfallet sett från bron ned mot stadsträdgården.

Under varma torra somrar kan Islandsfallet krypa till en rännil - under forsränningen på Valborg händer det att deltagarna måste kliva av sina hemsnickrade flottar och putta dem nerför denna bit. Å andra sidan, ibland är det minst lika vådligt forsande som det var idag.

Asptrappan som färdigställdes nyligen är till för att underlätta vandringen och lekandet av Upplands landskapsfisk aspen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Dr M sa...

Vackert! Så ska Fyrisån se ut på våren! :)

Själv drar jag mig till minnes våren för exakt tio år sedan, då jag satt i styrelsen för Uppsala teknologkår och vi var bara en hårsmån från att tvingas ställa in Forsränningen på grund av för mycket vatten i ån. Det klarade sig till slut, tack och lov, men det var några nervösa dagar där för oss i styrelsen och i ännu högre grad för medlemmarna i Forsränningskommittén.

tingotankar sa...

En inställd forsränning! Ve och fasa - det var då tur att denna katastrof inte behövde inträffa. Valborg skulle inte vara isg lik om man inte fick sitta i stadsparken och se vrakdelar och frigolit och en och annan student flyta förbi :-D

Dr M sa...

Haha! :-D

Ja, det var helt vansinnigt. Det var liksom helt otänkbart att forsränningen inte skulle gå att genomföra. Forsränningen är ju ett betydligt mer omfattande arrangemang än vad de flesta kanske är medvetna om. Bland annat så är det ju utomstående experter som är med och sköter säkerheten, och säger de nej, så är det nej, och inget att göra åt.

Fast idag läser jag på UNT.se att "klimatförändringarna gör att vårfloden kommer tidigare och tidigare" och att man inte längre behöver oroa sig för översvämningar utan snarare för för lite vatten. Håhåjaja ...