tisdag 22 december 2009

Projektledartjänst på Historiska Museet

Historiska Museet utannonserar en projektledartjänst med inriktning mot forskning: "en erfaren projektledare vars främsta arbetsområden riktar sig mot forskning och utveckling, publik arkeologi och projektledning inom publik verksamhet."

Den som vill söka tjänsten har en diger och detaljerad kravlista att bocka av.
Du SKA ha:
• kulturvetenskaplig universitetsutbildning med minst 120 p varav 60 p arkeologi samt ha en högre examen inom fältet arkeologi
• erfarenhet av att projektleda tidigare publikarkeologiska utvecklingsprojekt inom museiområdet gärna med inriktning mot forskning och utveckling samt erfarenhet av projektledning inom annan publik verksamhet på museer
• erfarenhet av att planera seminarier/konferenser liksom erfarenhet av att skriva rapporter
• ett brett kontaktnät inom det arkeologiska fältet samt inom museivärlden.
• inspirera till och stödja tillkomsten av FoU-projekt samt arbeta för att söka medel för dessa

Meriterande är:
• erfarenhet av medierade kommunikationsprocesser och publik verksamhet
• ett brett nätverk inom universitet och högskolor
• erfarenhet av fältarkeologi och/eller museiarbete
• erfarenhet av att ha drivit egna FoU- projekt
• god inblick i aktuella frågor rörande den traditionella museiformens möjligheter, hinder och utmaningar
och
Bred erfarenhet av samverkan med olika aktörer inom kulturarvs- och museiområdet

Utöver detta ska du naturligtvis vara social, kommunikativ, ha goda vitsord, uttrycka dig utmärkt på svenska och engelska i tal och skrift, vara ordningsam, självständig, fungera bra i grupp osv, osv. The usual.

Intressant nog är det enda som INTE krävs för denna tjänst inriktad mot forskning en doktorsexamen, eller ens en lic (även om det naturligtvis är meriterande att ha en - om man samtidigt uppfyller alla andra krav på listan det vill säga).

En tillsvidaretjänst på heltid inom arkeologi eller museiverksamhet är inget som utannonseras särskilt ofta så det är trevligt att se att denna kommer ut på marknaden tre dagar innan jul så att man får mellandagarna på sig att förbereda sin ansökan och få in de där personliga rekommendationerna som krävs. Sista ansökningsdag är nämligen redan om två veckor: den 4:e januari.

Undrar hur många som kommer söka den?

6 kommentarer:

C T sa...

Ja, jag gjorde samma reflektioner som du först ang examina. Men jag tror att formuleringen "ha en högre examen inom fältet arkeologi" betyder just att man ska ha disputerat eller licat. Men det är märkligt illa formulerat.

Att tjänsten utlyses mellan den 22 dec och 4 jan är riktigt konstigt däremot. Men man behöver ju inte vara särskilt konspirationsteoretiskt lagd för att misstänka att tjänsten är vikt för någon särskild. Det vore inte första gången i sådana fall på Shm...

Martin sa...

Kvalifikationskraven är en rätt uppenbar beskrivning av Fredrik eller Katty som redan jobbar på SHM. Och "högre examen" är mycket riktigt ett sätt att säga "fil.lic. eller fil.dr" med lite färre bokstäver.

tingotankar sa...

Högre examen är faktiskt magister eller master om man ska vara petig. Förr i tiden var det ju ovanligt att folk tog en magister och master är ganska nytt, så de flesta som har en högre examen än fil.kand i gamla tider hade åtminstone en lic. Så det är en generationsfråga.

Jag uppskattar att erfarenhet av och kontakter i uppdragsarkeologi premieras i utlysningen, det sker alltför sällan inom museiverksamheten. Vad som gör mig lite trött är att om man uppfyller alla dessa specifikationer så är man så högkvalificerad att man knappast behöver en skräddarsydd utlysning.

Det klagas ofta på universitetet, men en så här specifik annons med så extremt kort ansökningstid hade aldrig tillåtits inom högskolevärlden, den hade stoppats av administrationen centralt.

Claes T sa...

Åsa, tyvärr har du fel (sista meningen). Exakt det hände i Göteborg i våras, tror Anders G:s skräddarsydda lektorat var utlyst i tio dagar.

tingotankar sa...

I stand corrected. Tyvärr. Jag kan sympatisera med att man vill erbjuda bra medarbetare anställning. Men det vore på sätt och vis ärligare att kunna helt strunta i annonsering. Fast det går ju inte.

Martin sa...

Jag råkade ut för samma grej på Uppsala universitet här om året. När jag överklagade tillsättningen av ett jobb med en person som var uppenbart sämre meriterad än jag så skrev institutionen ett "förtydligande" av utlysningen. Det gick ut på att man för att få jobbet måste ha samma blodgrupp och skonummer som en av deras gamla doktorander, och så måste man ha ägnat hela sin karriär uteslutande åt Valsgärde. Suck.