måndag 21 december 2009

Sociala sammankomster - Palissader och Facebook

När detta inlägg publiceras sitter min sambo inför en mängd åhörare på en disputation, med den knorren att han denna gång är opponent - inte respondent. Kristian Brink försvarar sin avhandling som fokuserar på en märklig och tankeväckande fornlämningstyp som under en relativt kort period (arkeologisk sett) poppar upp på ett flertal platser inom ett minst sagt blygsamt geografiskt område i västra Skåne: Palissader. Det rör sig inte om regelrätta befästningsverk eftersom pålarna står ganska glest och ytan innanför är inte sällan imponerande stor. De som Kristian skriver om byggdes vid övergången från trattbägarkultur till stridsyxekultur i området, ca 5000-4500 år sedan. Det finns andra likartade jättekonstruktioner från något äldre trattbägarkultur, de s.k. Sarup-anläggningarna där även komplexa dikessystem grävdes. 

Palissader och inhägnade ('henges') förekommer lite här och var i norra Europa vid denna tid. Den mest kända och välbevarade är naturligtvis Stonehenge, som först konstruerades med trä och först senare fick sina imponerande stenstoder. Midvintertid kan man nästan räkna med att det dyker upp nyheter om Stonehenge i media, och mycket riktigt har Guardian en artikel idag där forskare från Sheffield kommunicerar sina senaste teorier. Ett gäng arkeologer, med Mike Parker Pearson i spetsen, har haft ett stort forskningsprojekt igång, med nya grävningar i och omkring platsen. Framförallt har man visat att Stonehenge var nära förbundet med träpalissaden Durrington Walls. Pearsons teori är att stora gemensamma fester och måltider hölls där.

Apropå England så pågick i förra veckan en intressant kamp på topplistorna. Ett par som blivit innerligt trötta på att varje år tvångsmatas med fabriksproducerade jul-låtar från X-faktor vinnare startade via Facebook en kampanj att istället få in Rage Against the Machine's gamla hit Killing in the Name. De startade en drive att få så många att ladda ned låten mot betalning att den skulle bli etta istället för årets fjunige pop-vinnare. Det fantastiska är att det faktiskt lyckades. Tack vare nedladdning där 50.000 fler exemplar av RATMs låt såldes. Som krönikören Charlie Booker skriver så handlar det inte om att straffa något specifikt skivbolag, då Sony äger båda låtarna - det handlar om att hylla äkta musikskapare till skillnad från färdigpacketerade produkter som bara följer minsta motståndets lag. George Orwell skulle ha varit stolt (läs 1984 om ni undrar vad jag menar).

Bandet har lovat att skänka inkomsterna från försäljningen till välgörenhet för hemlösa (vilket jag betvivlar att Sony tänker göra) och de ska även göra en gratis-spelning i Storbritannien. Så här kommer årets jullåt:


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: