måndag 6 juni 2011

Tre sätt att undersöka Gamla Uppsala

Det är sommar, sol och grävsäsong för arkeologerna. De senaste åren har jag suttit inomhus, bunden till ett skrivbord, och levt ut min abstinens genom att surfa runt på nätet och kolla in statusuppdateringar på Facebook. Detta år har inte varit så annorlunda, men då jag själv numera sitter mitt uppe i organiserandet av sagda grävningar har min surf- och bloggtid varit rejält begränsad. Så nu drabbas jag av en annan sorts abstinens...

Det roliga är att grävsäsongen ofta leder till ett rejält uppsving av arkeologiska ämnen i media. Veckan som gick var inget undantag. Vetenskapsradion Historia ägnade hela sitt program i torsdags åt arkeologi. Med avstamp i de nya undersökningarna i Gamla Uppsala gör Tobias Svanelid ett grundligt arbete i att visa hur olika typer av arkeologiska projekt belyser yngre järnåldern i Mälardalen. Det börjar med att Jonas Wikborg berättar om de imponerande stenstodsfundament på rad som hittades i södra delen av Gamla Uppsala. Detta skedde på en typisk exploateringsarkeologisk undersökning som sker eftersom utbyggnaden av järnvägen kommer att förstöra en del fornlämningar. I år var det bara ett "genrep", förundersökningar som genomfördes gemensamt av SAU, UV Mitt och Upplandsmuseet och vi har bloggat en del om det som kom fram. Nästa år drar det igång på riktigt.

Undersökningarna som kommer att ske i samband med detta kommer att bli de största moderna utgrävningarna i Gamla Uppsala. Det finns en hel del kvar att lära (uppenbarligen) och anledningen till att mer inte är undersökt är att vi förstör det vi undersöker. Metodiken går framåt, och om vi hade grävt upp allt för 50 år sen skulle vi inte veta hälften av vad vi kan lära oss nu. En av de nya framstegen är utvecklandet av metoder att undersöka utan att förstöra, där markradar är en av de intressantaste satsningarna. Svanelid intervjuar t ex Anders Biwall och Immo Trinks som arbetar med detta och som har fått intressanta och givande resultat i Gamla Uppsala och Birka.

Men man får inte glömma forskningsgrävningarnas bidrag till kunskapsuppbyggnaden. Genom att gräva långsamt, noggrant och fokuserat utifrån specifika frågeställningar (inte bara utifrån var vägar byggs), kan vi få absolut nödvändiga resultat för att komma vidare. I Gamla Uppsala vid Kungsgårdsplatån bakom kyrkan pågår som av en lyckosam slump ett forskningsprojekt som drivs av John Ljungkvist, Hans Göthberg och Per Frölund. Även de får ett besök av Vetenskapsradion. Kolla även in deras fina projektblogg. Järnspiraldekoren som tydligen prytt väggarna är ett underbart fynd!

Det finns massor av fler roliga undersökningar, får se om jag hinner blogga mer i veckan - annars kan ni väl kasta in tips i kommentarerna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: